Вівторок, 23.04.2024, 15:39
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Комунальний заклад
Луцька загальноосвітня школа
І-ІІ ступенів №11 - колегіум

Новини




Успіх випав на долю команди Луцької ЗОШ  І-ІІ ступенів № 11 – колегіум, яка завдяки перемозі в останній день у випробуванні з орієнтування на місцевості «Козацькими стежками», здобула перемогу у змаганнях «Козацький гарт» серед 21-ї команд учасниць. У минулорічних змаганнях лучани були третіми.



Отже, щоденні тренування дали «золотий» результат. Луцькі школярі під керівництвом вчителів фізичної культури Миколи Янчука і Святослава Губського представлятимуть честь нашого міста і області у Всеукраїнських  змаганнях фізкультурно-оздоровчого патріотичного комплексу школярів України «Козацький гарт», який пройде в Криму у м. Херсон.

         Тож бажаємо вдалих виступів команді Луцької ЗОШ  І-ІІ ступенів № 11 – колегіум на Всеукраїнському рівні, а меценатів просимо долучитися до підготовки команди та придбання відповідного спортивного спорядження.




___________________________________________

 Ми не знаємо хто і коли першим мріяв про дорогу у Космос, але ми знаємо хто її прокладав. День підкорення безкрайніх  просторів Всесвіту  завжди асоціюється з ім’ям першого космонавта – Юрія Олексійовича Гагаріна. Він став першою людиною, яка побачила нашу тендітну Землю з космосу. Проклавши дорогу в небо іншим, Гагарін радів успіхам своїх товаришів та  мріяв про нові польоти.

Політ людини у космос – це результат великої клопіткої праці талановитих вчених, інженерів-конструкторів ракетної техніки, наполегливої підготовки, волі і мужності першого загону космонавтів. Великий особистий внесок в реалізацію космічної програми того часу зробили тисячі офіцерів і солдат, що будували серед безкрайнього дикого казахського степу перший ракетно-космічний комплекс, відомий світу під простою і короткою назвою «Байконур», стартові  площадки  якого розкинулися на десятки і сотні кілометрів.

   Ветерани космодрому «Байконур» живуть у різних куточках колишнього Союзу. Живуть вони і в  Луцьку. З різних причин з великого загону волинських ветеранів Байконуру у нашому місті залишилось дуже мало. Тому цінними є  спогади  людей, які спілкувалися з першим космонавтом світу, інженером-конструктором космічних апаратів; людей, що забезпечили старти кораблів «Восток», «Восход».Дорога в космос!

О жага століть;

Ще з того дня,

Як напівдикий пращур

У небо кинув каменем із пращі,

Вона живе, і манить, і болить.

Дістати неба! О крамольна мисль,

Ти жевріла, хоч як Господь не стежив!

Тебе несли стріла і пружний спис,

І житня скирта, й вавілонська вежа.                                                                 

Саме такими словами у актовій залі комунального закладу «Луцька №З0Ш І-ІІ ступенів 11 -колегіум» розпочиналося урочисте дійство, присвячене Дню космонавтики  «Завоювання міжпланетних просторів».



Ініціаторами зустрічі були  Інна Анатоліївна Міщанчук, вчитель фізики нашої школи та Світлана Олександрівна Остапчук, керівник фізико-астрономічного гуртка Центру науково-технічної творчості учнівської молоді.


 Інна Анатоліївна Міщанчук


Світлана Олександрівна Остапчук

Школярі мали змогу ознайомитися з надзвичайно цікавою та пізнавальною виставкою літератури про космос, макетами ракети, планера  і космічної станції, картою зоряного неба.

 

Учні 8-10-х класів дізналися, що одним з перших про політ в космос задумався російський вчений Костянтин Едуардович Ціолковський - видатний учений і винахідник, автор важливих відкриттів в аеродинаміці, ракетній техніці й теорії міжпланетних сполучень, основоположник космонавтики. Саме він розв’язав задачу про рух ракети в полі тяжіння й визначив запаси палива, необхідні для подолання сили тяжіння Землі! Ідеї Ціолковського розвинув Юрій Васильович Кондратюк (справжнє ім’я Олександр Шаргей), який народився у Полтаві. У своїх працях «Тим, хто буде читати, щоб будувати», «Про міжпланетні подорожі», «Завоювання міжпланетних просторів» він дав схему чотириступінчатої ракети на водно-кисневому паливі та вивів рівняння реактивного руху.

    Всі заповітні мрії основоположників космонавтики реалізував Сергій Павлович Корольов – найвидатніший конструктор ракетно-космічних систем, які забезпечили дослідження космічного простору. Саме з ним люди пов’язують епохальні події цивілізації: запуск першого штучного супутника Землі, політ на Місяць і Венеру, створення космічного корабля «Восток», на якому Ю.О.Гагарін  реалізував сміливу мрію людства – політ за межі атмосфери.

Школярі переглянули фрагменти з фільмів про життя С.П.Корольова та про перший політ у космос Ю.О.Гагаріна.

Дорогу в космос прокладали десятки відомих нині широкому загалу людей. Але були ще тисячі невідомих, чия мужність, самовідданість, невтомна щоденна праця допомагала втілювати в життя задуми геніїв. Вони не мають особливих відзнак, про їх причетність до великої справи підкорення космосу знають лише найближчі.  Але доля їх іноді так пов’язана з історією нашого народу, що може служити підтвердженням слів «нашого цвіту – по всьому світу».

На захід були запрошені ветерани космодрому Байконур, які проживають у нашому місті:  підполковник у відставці – Руденко Микола Тимофійович та  полковник у відставці – Говорецький Всеволод Володимирович, які розповіли про свій життєвий шлях, історичні та приватні факти з життя перших космонавтів.

Микола Тимофійович Руденко командував ротою, був у групі підготовки площадок до запуску космічних ракет, любив спорт. Він грав у волейбол в одній команді із молодими лейтенантами з загону космонавтів Юрієм Гагаріним і Германом Титовим. До змагань на першість гарнізону, які випали на весну 1961-го Микола Тимофійович, відносився дуже відповідально. А тут у вирішальній грі члена їхньої команди Юру Гагаріна відкликають у службових справах і він на прощання «змазав» подачу. Команда програла.

Микола Тимофійович, як справжній спортсмен-розрядник і фанат волейболу, довго не міг пробачити того «змазаного» м’яча Гагаріну, хоча 12 квітня 1961 року зрозумів, що волейбол у житті Юрія Гагаріна був далеко не головним завданням.

Його дружина Ніна Юхимівна працювала старшим техніком в обчислювальним центрі, розраховувала траєкторії  польотів космічних кораблів, була особисто знайома  з Сергієм Павловичем Корольовим.



Микола Тимофійович Руденко

Всеволод Володимирович Говорецький  займався підготовкою стартових майданчиків та ракетних комплексів, зокрема їх енергозабезпеченням. Ветеран Байконуру розповів про нестандартні ситуації, які траплялися при запуску космічних кораблів, про особливості підготовки космонавтів до польоту, про те, як впливали індивідуальні риси характеру на їхню  поведінку і працездатність. Гість зауважив, що Космос – це не лише тріумф, а й трагедії.

Всеволод Володимирович згадав про загиблих космонавтів і пояснив причини за яких це сталося.


 Сергій Демчук, учень ЛНВК ЗОШ №22 – ліцей


Всеволод Володимирович Говорецький

Хомов Юрій, учень 9-В класу та Солоп Олександр, учень 11-Б класу, Демчук Сергій, учень ЛНВК ЗОШ №22 – ліцей взяли активну участь у проведенні заходу.


 Солоп Олександр, Хомов Юрій (зліва направо)



      Всі школярі привітали ветеранів зі святом та подякували за цікаві спогади.

     Космос ще приховує від нас безліч невідомого. Та немає такої таємниці, яку б не подолали людський розум, людська праця. Настане час – і жителі Землі освоюватимуть нові планети. А поки що сміливі і наукові пошуки, випробування тривають… А ми уважно слідкуватимемо за всім цікавим і надалі, щоб інформувати вас! Тож до наступної зустрічі!

 

Вчитель фізики Міщанчук  І.А.

 З домашнього архіву  Всеволода  Володимировича Говорецького



     

 З домашнього архіву  Миколи Тимофійовича Руденка

 


 З таких бараків починалась історія знаменитого на весь світ куточка казахської землі і космодрому Байконур

Байконур, 1959 рік


 Дружини офіцерів на суботнику

Завершується будівництво будинку офіцерів «космічного» селища
(Ніна Юхимівна Руденко перша зліва)

 

Дитя Байконуру” Галя Руденко

Коли мама – на роботі,

а тато – на службі

з садочка

офіцерську дитину забирали солдати

Байконур, 1960 рік

 

У такому складі сім’я Руденків залишила Байконур


 

Сім’я Руденків у Луцьку


Підполковник запасу

Микола Тимофійович Руденко

Луцьк, 1988 рік

_________________________________________________________________________

Здоров’я дітей – спільна мета, де сходяться інтереси сім’ї і школи. Адже, саме у сім’ї діти здобувають перші навички здорового способу життя. Лише здорова у фізичному і соціально – моральному значенні сім’я може виховати і виростити цілком здорову дитину, якою є учень 3-В класу Кондратюк Юрій. Разом з мамою і татом Юра брав участь 23 березня 2013 року в НВК №24 – ліцей у міських змаганнях «Тато, мама, я  - спортивна сім’я». В наполегливій боротьбі сім’я Кондратюків посіла 2-ге місце серед інших батьківських команд, показуючи взаєморозуміння між батьками і дітьми. Призам, отриманим за перемогу, найбільше раділи діти.


    



_____________________________________________________________________________

 04 лютого 2013 року підписано угоду про співпрацю між школою і Осередком культури  Гміни в Лопєнніку Гурному Красноставського повіту Люблінського воєводства . Угоду скріпили директор школи Мороз Марія Хомівна і керівник Осередку Даріуш Завада.



 


______________________________________________________________________________

В  і  т  а  є  м  о  !

Кацевич Тетяну (10-Б кл.)

ІІ місце

на обласному конкурсі-захисті наукових досліджень

в номінації «Етнологія»

науковий керівник Дмитренко А.А.


В  і  т  а  є  м  о  !

 Клімука Андрія (11-Б кл.)

ІІ місце

на обласному конкурсі-захисті наукових досліджень

в номінації «Правознавства»

науковий керівник Крижановська М.Є.


В  і  т  а  є  м  о  !

Редько Вікторію (9-А кл.)

ІІІ місце

на міському конкурсі читців

присвяченому 199-річниці

від дня народження Т.Г.Шевченка

керівник Редько С.В.

 

В  і  т  а  є  м  о  !

учасників Зразкового фольклорного гурту «Волинські узори»  

ІІ місце

на міському конкурсі-огляді фольклорних колективів

Воробей Катерину, Гаранчевську Ірину, Ковалишин Оксану, Писарчук Христину (10-Б кл.)

Гапонюк Анастасію, Яринюк Анастасію (10-А кл.)

Герман Віру, Мельник Христину, Счастну Катерину (7-А кл.)

керівник Мельничук В.В

  ______________________________________________________________________________

06 лютого 2013 року в приміщенні виставки-музею служби цивільного захисту ТУ МНС України у Волинські області було нагороджено переможців конкурсу малюнка на тему:" Безпека життєдіяльності під час Різдвяних та Новорічних Свят". Серед призерів конкурсу - 2 учні нашої школи: Боса Анастасія, Бараш Діана. 



          

Block title
Block content
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz